Urinewegen en blaas

Katten met blaasproblemen

Bij katten komen problemen met de urinewegen en de blaas helaas regelmatig voor. Dierapotheek.com biedt een ruim assortiment dieetvoedingen die bij het oplossen van blaasgruis en blaasstenen ondersteunen en diverse supplementen voor katten met urineweg- en blaasproblemen. Ons nierdieet aanbod is zeer uiteenlopend en je vind bij ons online voedingssupplementen voor een gezonde blaas en urinewegen en blaasgruisdiëten van topmerken zoals Royal Canin, Sanimed, Specific, Calibra en Trovet. Maar ook homeopathische middelen voor de kat met blaas- en urinewegproblemen die uitsluitend natuurlijke bestanddelen bevatten en een gezond milieu in de blaas ondersteunen.

Producten 1-20 van 43

Van hoog naar laag sorteren
Pagina
per pagina

Blaasgruis bij een kat verlichten

Blaasgruisproblemen komen vaak bij katten voor, zowel bij poezen als katers. Waarom de ene kat blaasgruis krijgt en de ander niet, is onduidelijk. Wel zijn er een aantal risico’s die de kans op blaasgruis doet toenemen. Erfelijkheid speelt een rol, maar ook overgewicht en voeding dragen bij in de vorming van blaasgruis. Ook is het bekend dat zeventig procent van de katten die blaasgruis heeft, hier hun leven lang last van blijft houden. Dat is vervelend, maar in veel gevallen is de kwaal goed te behandelen met de juiste voeding.

Soms worden er ook blaasstenen gevormd uit het blaasgruis. Blaasstenen zijn over het algemeen gevaarlijker voor de gezondheid van katten. Blaasgruis zijn microscopisch kleine kristallen die in de urine van de kat zitten. Dit gruis irriteert de blaaswand en kan een blaasontsteking veroorzaken. Bij katers kan door blaasgruis een verstopping van de penis ontstaan, wat een levensbedreigende situatie is. 

Een blaassteen ontstaat door een flinke ophoping van gruis en kan in grootte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. Er zijn meerdere soorten stenen, de meest voorkomende bij de kat zijn struvietstenen en oxalaatstenen.

Struviet, zowel het gruis als de stenen, kan worden opgelost met met een verzurend dieet arm aan magnesium, ammonium en fosfaat. Maar bij oxalaatstenen is er altijd sprake van een operatie, deze zijn niet op een andere manier te behandelen. Het is advies is daarom om jouw kat levenslang op een aangepast dieet te zetten om te voorkomen dat het probleem weer terug komt.

 

Blaasgruis bij jouw kat: de symptomen

De symptomen van blaasgruis bij de kat zijn:

- Ineens in huis plassen
- Pijn bij het plassen
- Persen bij het plassen
- Vaak kleine beetjes plassen
- Bloed bij de urine
- In de bak gaan liggen
- Katers worden vaker rusteloos en likken veel aan hun penis

 

Advies voor blaasgruis bij je kat

Je wilt natuurlijk liever niet dat je kat nog een keer last krijgt van blaasgruis. Heeft jouw kat blaasgruis? Volg dan de aanvullende tips om herhaling te voorkomen: 

- Om te controleren of het blaasgruis bij je kat daadwerkelijk minder wordt door speciale voeding, is het verstandig de urine van jouw kat regelmatig bij de dierenarts ter controle in te leveren.

- Zorg voor vers drinkwater. Katten drinken van nature weinig en weinig drinken vergroot het risico op blaasontstekingen en blaasgruis. Plaats daarom op verschillende plekken in huis waar je kat graag is drinkbakken.

- Zorg dat er minimaal een paar meter afstand zit tussen de drinkbak, kattenbak of de voerbak. Plaats ook eens een drinkbak op hoogte in de vensterbank bijvoorbeeld.

- Veel katten vinden het leuk om te drinken uit stromend water. Speciaal hiervoor zijn er drinkfonteinen op de markt maar natuurlijk voldoet een fonteintje of waterval in de tuin ook.

- Zorg voor voldoende kattenbakken en verschoon deze regelmatig. Het ophouden van urine geeft namelijk een verhoogd risico op de vorming van blaasgruis.

- Geef tijdens de dieetperiode geen extraatjes, zoals snoepjes, snacks, kaas, brood of andere tafelresten.

 

Eenvoudig online bestellen

Een bestelling voor blaasgruis voeding kat of supplementen voor blaas en nieren plaats je gemakkelijk en snel online in onze webshop. Wij hebben een ruime voorraad en kunnen jouw bestelling daardoor snel verwerken. Als je vandaag besteld, mag je jouw bestelling dan ook snel thuis verwachten. Ideaal want hierdoor hoef je nooit te lang te wachten voordat je jouw huisdier kan overzetten op een speciaal blaasgruisdieet.