Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Het einde van het jaar komt er weer aan. Dit brengt mooie momenten met zich mee, maar voor uw huisdier kan dit nog wel eens een minder prettige periode zijn. Er zijn enkele zaken waar u aan kunt denken om uw huisdier zo prettig mogelijk door deze laatste maand te laten komen.

Vuurwerk
Al het geknal dat eind van het jaar door het vuurwerk veroorzaakt wordt, kan angstige momenten opleveren voor uw hond of kat. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Dit kan zich uiten als heftig blaffen/miauwen, janken, maar ook wegkruipen onder bed of in andere donkere hoeken van het huis. Soms vluchten angstige dieren buiten weg, waarna ze vaak niet meer terug te roepen zijn. Angst op de avond zelf is vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan generaliseren. Dan zal uw hond of kat niet alleen in paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer.

'Voorkomen is beter dan genezen'
Een goede socialisatie van uw pup is van groot belang! Belangrijk is dat u naast de dagelijkse socialisatie uw pup ook socialiseert op vuurwerk.
Om uw pup aan vuurwerk te laten wennen, kunt u gebruik maken van de 'vuurwerk-cd'. Via deze youtubelink kunt u uw huisdier ook laten wennen. Het is het beste om hier ruim van tevoren mee te starten. Voor dit jaar zal het wellicht al wat aan de late kant zijn, maar ga er vooral in het nieuwe jaar verder mee aan de slag. Als u gedurende het hele jaar oefent, is de decembermaand makkelijker door te komen voor uw huisdier.

Chippen/identificeren
Probeer de blootstelling aan direct gevaar en knallen te beperken door uw kat op de dag van het vuurwerk niet buiten te laten en uw hond alleen (kortdurend) aan de lijn uit te laten. Omdat het voor kan komen dat uw hond of kat wegrent na een luide knal is het belangrijk dat u zo snel mogelijk weer herenigd wordt met uw huisdier. Door uw dier te chippen of een halsband met adres/telefoongegevens om te doen wordt de kans kleiner dat dit langer duurt. Controleer de chipgegevens van je huisdier; zijn deze up-to-date in geval van vermissing?

Wat verder te doen om angst te voorkomen?
Laat je hond ruim voor middernacht uit op een rustige plaats. Houdt je kat binnen, het liefst enkele dagen voor de jaarwisseling, maar zeker op 31 december! Laat je dier zelf kiezen waar hij zich prettig voelt in huis en zorg voor voldoende verstopplekken, zo kunt u van een oude doos een verstopplek voor uw  kat maken. Sluit de gordijnen en ramen. Doe het licht in huis aan en zet indien mogelijk een muziekje aan. Probeer de aandacht af te leiden, door bijvoorbeeld een kluif of iets anders lekkers te geven. Laat een angstig huisdier nooit alleen! Je mag je dier best steunen. Komt hij bij jou zitten, laat dit dan toe en beloon goed gedrag bijvoorbeeld als de hond rustig blijft als er vuurwerk  afgestoken wordt. Probeer zelf zo gewoon mogelijk op knallen te reageren. Doe net alsof alles normaal is.Verdere ondersteuning

Bovenstaande adviezen kunt u aanvullen met onderstaande opties.

  • Zylkene– Zylkene bevat het middel alfa casozepine. Dit is een middel dat kalmerend werkten een vergelijkbare rustgevende werking heeft als valium maar niet slaapverwekkendis. Dit middel is afkomstig uit melkvan moederdieren en heeft bij pups een kalmerend effect.
    Het kan gegeven worden als er stress verwacht wordt 1-2 dagen van tevoren (bij een verhuizing, een lange reis of verblijf in een pension). Als een hond langdurig stress ervaart kan men na ca. 1-2 weken effect verwachten (bijvoorbeeld bij vuurwerkangst). Bij honden die al in de stress raken bij het horen van de eerste knal is het te adviseren om 1 maand tot 2 weken voor oudjaarsdag Zylkene te geven, zodat, als het eerste vuurwerk afgestoken wordt (soms al paar weken van tevoren), het supplement al werkt.

 

  • De Adaptil halsband en/of verdamper.Deze geven zogenaamde feromonen af die de hond kalmeren. Deze feromonen worden normaliter door de moeder afgegeven om pups te kalmeren. Ook zijn er Adaptil chews verkrijgbaar.
  • De feliway verdamper en/ of spray. Feliway verdampers geven kalmerende feromonen (geur signalen) af voor katten. Uw kat neemt deze feromonen op via de neus en dit geeft een kalmerend effect. Feliway is te verkrijgen in een verdamper voor in het stopcontact en een spray.
  • Calm dieetvoeding. Dit is een voeding dat alfa casozepine bevat. Deze stof zit normaliter in moedermelk en heeft ook een kalmerend effect op honden.
  • Telizen. Dit is een middel dat L-Theanine bevat en kalmerend werkt voor de hond maar geen slaperigheid geeft.

 

Bijpassende producten voor uw huisdier