Help, mijn huisdier heeft diarree!

Help, mijn huisdier heeft diarree!

Diarree kan meerdere oorzaken hebben, zoals:

• Parasieten (wormen en Giardia)

• Virusinfecties (zoals Parvo en Corona)

• Voedselallergie

• Dysbacteriose

• Chronische darmontstekingen (IBD, PLE)

• Obstructies en invaginaties

Als je dier een paar dagen afwijkende ontlasting heeft, daarbij niet ziek is, niet braakt en goed eet en drinkt, hoef je je niet direct zorgen te maken. Een diarreeremmer kan een uitkomst bieden. Houdt de diarree langer aan dan is het raadzaam een dierenarts te raadplegen. Meegebrachte ontlasting van meerdere poepbeurten kan waardevolle informatie geven!

 

Wat kan je als baasje doen om diarree te voorkomen?

 

Ontworm je dier regelmatig; ons advies is 4 x per jaar. Een meerdaagse kuur met Panacur neemt direct de Giardia parasiet mee. Wissel nooit te abrupt van voeding maar meng het oude en de nieuwe voeding gedurende 2 weken door elkaar heen. Voeg deze weken steeds iets meer nieuwe voeding aan het dieet toe. Laat je dier niet uit stilstaand water (plassen, regentonnen, vogelbadjes etc.) drinken. Let goed op dat het dier buiten maar ook in huis geen vreemde voorwerpen kan opeten, zij kunnen het maagdarmkanaal afsluiten en levensbedreigende situaties veroorzaken. Vaccinatie beschermt het dier tegen maagdarmvirussen.

 

Constipatie en obstipatie

Constipatie (minder vaak poepen) en obstipatie (niet kunnen poepen) zijn twee mooie benamingen voor verstopping. Ondanks dat het dier de poephouding aanneemt komt er weinig tot geen ontlasting of slechts een beetje dunne ontlasting. Het is wellicht niet het eerste waar je aan zou denken, maar er kan sprake zijn van een verstopping. Er kan dan langs de verstopping wat waterige dunne ontlasting sijpelen, terwijl er van binnen harde droge ontlasting vast zit of een voorwerp dat de uitgang blokkeert. Komt de verstopping door ingedroogde ontlasting dan kan deze losgeweekt worden met laxeermiddelen. Als de verstopping aanhoudt kan het dier stoppen met eten en gaan braken. Als dit gebeurd, of wanneer je twijfelt of je dier een vreemd voorwerp (balletje, sok, etc.) heeft opgegeten, neem dan altijd contact op met je dierenarts!

Oudere katten bewegen vaak minder, waardoor de stofwisseling onvoldoende wordt gestimuleerd en krijgen daardoor sneller last van verstoppingen. Ook langharige dieren die tijdens de vachtverzorging veel haren binnen krijgen zijn hier gevoelig voor. Het toevoegen van extra vezels aan de voeding of een speciaal dieet (Royal Canin Gastrointestinal Fibre Response) dat extra vezels bevat, stimuleren het legen van de darmen en helpen verstoppingen te voorkomen.

 

Braken

 

Braken wordt regelmatig gezien bij honden en katten en kan veel oorzaken hebben. Meestal braken honden en katten door een gastritis (maagontsteking), of doordat zij iets in de maag hebben wat door het lichaam niet wordt verdragen (bijvoorbeeld haarballen, gras, overmatig veel maagzuur). Een keer braken is geen directe reden tot bezorgdheid en komt regelmatig voor. Soms liggen de oorzaken van het braken buiten het maagdarmkanaal bijvoorbeeld door nierfalen, een baarmoederontsteking of andere metabole aandoeningen. Bij twijfel over de oorzaak is het advies altijd contact op te nemen met de dierenarts.

Heeft je hond in de ochtend een slechte eetlust, eet de hond veel gras of spuugt jouw hond (geel) gal of schuim? Dan kan het zijn dat het dier last van teveel maagzuur heeft. Vaak is de tijd tussen de laatste avondmaaltijd en het ontbijt te lang. Een snack of een kleine maaltijd laat op de avond kan het maagzuur neutraliseren en het braken tegen gaan. Dieren die schrokkerig hun voer op eten, slikken tijdens het eten een hoop lucht in. Ook dit kan braken veroorzaken. Een antischrokbak of het verdelen van het eten over meerdere kleine porties per dag kan helpen.

Katten nemen tijdens het wassen van de vacht haren op. De haren kunnen op de maag blijven liggen en de maagwand irriteren met braken tot gevolg. Een anti-haarbal pasta, plakt de haren aan de voeding en neemt het mee verder het darmkanaal in, zodat de haarballen worden uitgepoept. Ook een dieetvoeding zoals Royal Canin Gastrointestinal Hairball met verschillende vezels, inclusief prebiotica, helpt het braken veroorzaakt door haarballen tegen te gaan.