Gebitsproblemen bij honden en katten verdienen alle aandacht!

Gebitsproblemen bij honden en katten verdienen alle aandacht!

Huisdieren en hun gebit

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van de honden en katten ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft. Helaas zijn de baasjes zich hier niet altijd van bewust. Veel huisdieren lopen hierdoor onnodig met pijnklachten rond.
 
Alhoewel wij het bij onszelf heel normaal vinden om dagelijks aan gebitsreiniging te doen, denken we daar bij onze huisdieren minder snel aan. Moeten honden en katten dan ook dagelijks hun tanden poetsen? Eigenlijk wel! Door de voeding die wij onze dieren geven wordt het gebit nog nauwelijks gebruikt. Blikvoer is papperig en droogvoer (brokjes) worden veelal heel doorgeslikt. Als brokjes wel gekauwd worden, worden ze eigenlijk meer geplet. Van enige gebit reinigende werking of tandvlees masserende werking is bij deze voeding dus geen sprake. Daar komt nog bij dat vooral katten de hele dag droogvoer eten. De mondholte krijgt hierdoor niet meer de tijd te herstellen na de maaltijd. Dit werkt plaquevorming nog verder in de hand.

 

Wat zijn de gevolgen van een slecht gebit?

Problemen met het gebit worden vaak niet herkend omdat de dieren ondanks pijnklachten gewoon blijven eten. Meest opvallende kenmerk bij gebitsproblemen is een slechte adem. Soms wordt speekselen en kwijlen waargenomen. Tijdens het eten kan het dier de kop scheef houden. Plaque en tandsteen veroorzaken tandvleesproblemen met ontsteking en pijn tot gevolg. Tanden en kiezen kunnen uitvallen. De bacteriën in de mond kunnen via het bloed ontstekingen in andere organen als hart en nieren geven. Genoeg redenen dus om gebitsproblemen serieus te nemen!

 

Hoe ziet een goede gebitsverzorging eruit?

  • Tandenpoetsen; 2-3x per week poetsen met een speciale tandenborstel en tandpasta. Tandenpoetsen moet je rustig aanleren. Laat je dier voorzichtig wennen aan het aanraken van de bek en het optillen van de lippen. Een speciale tandenborstel en tandpasta zijn belangrijk. Poets nooit met je eigen tandpasta.
  • Speciale voeding waarmee de vorming van tandplaque voorkomen wordt.
  • Enzymatische kauwstrips en sticks verwijderen een deel van de tandplaque en tandsteen.
  • Supplementen die u kunt toevoegen aan het voer of het drinkwater

Tot slot zijn er speeltjes waarmee het dier zelf spelenderwijs het gebit schoon en gezond houdt.

 

Hoe poets ik de tanden van mijn hond of kat?

In twee filmpjes hebben we een aantal tandenpoetsinstructies voor je op een rij gezet. Deze kunnen je helpen bij de gebitsverzorging van jouw hond of kat:

Instructiefilm tandenpoetsen hond

Instructiefilm tandenpoetsen kat

 

Profiteer nu van 7,5% korting op alle ondersteunende producten voor het gebit! Actie is geldig tot en met 18 februari 2022!