Een ongeluk zit in een klein hoekje ...

Een ongeluk zit in een klein hoekje ...

De basisregels voor het geven van eerste hulp bij ongelukken (EHBO) zijn:

  • Blijf zelf rustig.
  • Denk aan je eigen veiligheid, dieren in nood kunnen onverwacht bijten en krabben.
  • Waarschuw de dierenarts dat je er aan komt.

Waarschuw indien nodig de dierenambulance.

 

Iets scherps in de poot

Als je huisdier in iets scherps heeft getrapt, haal het uitstekende scherfje of doorntje er dan meteen uit door in tegenovergestelde richting te trekken. Behandel de poot een paar dagen met een soda/Biotex groen-badje. Lukt het niet om het scherpe voorwerp eenvoudig te verwijderen, ga dan niet peuteren. Alleen de dierenarts kan het scherpe voorwerp verwijderen.

 

Brandwonden

Brandwonden kunnen ontstaan doordat het dier heet water over zich heen krijgt of als een kat op een hete kookplaat stapt. Koel de verbrande plek minimaal 10 minuten met koud water. Zorg dat het dier warm blijft. Doe zelf verder niets maar bel meteen de dierenarts!

 

Een vreemd voorwerp opgegeten

Merk je dat je huisdier een kraal, knoop, rubberbal of steentje heeft doorgeslikt, neem dan direct contact op met de dierenarts. Als je te lang wacht, kunnen deze voorwerpen ernstige gevolgen hebben en schade aan de darm of blokkades opleveren. Probeer nooit het dier zelf met zout water te laten braken, dit werkt vaak niet en kan zelfs een vergiftiging veroorzaken.

 

Bijen- of wespensteek

Honden en katten zijn uitstekende vliegenvangers. Indien ze per ongeluk een bij of wesp hebben gevangen en de angel is nog zichtbaar, haal deze uit de steekplek en dep de huid met azijn. Leg eventueel koude lappen tegen de gezwollen plek om pijn te verlichten. Bij een steek in de tong of keel moet je direct contact opnemen met de dierenarts. Zwelling van het mondslijmvlies kan zeer gevaarlijk zijn als het de ademhaling bemoeilijkt. Zie je bulten ontstaat over het hele lichaam die jeuken? Dan heeft het dier een allergische reactie. Neem ook dan direct contact op met de dierenarts.

 

Vergiftiging

Van schoonmaakmiddelen, insecticiden, antivries etc. is het bekend dat ze giftig zijn. Helaas weet niet iedereen dat voedingsmiddelen die door ons gegeten worden, giftig kunnen zijn voor dieren. De meest bekende voor honden zijn chocolade, druiven en rozijnen, paracetamol/ibuprofen. Middelen die vooral bij katten erg giftig zijn, zijn bijvoorbeeld lelies, chocolade en paracetamol. Ook vlooiendruppels voor de hond op basis van permethrin zijn zeer schadelijk voor de kat. Heb je je kat per ongeluk vlooiendruppels voor de hond gegeven? Dan is het belangrijk de plek van aanbrengen zo snel mogelijk te wassen met een shampoo of zeep om opname via de huid tegen te gaan. Men kan indien mogelijk de vacht op de toedieningsplek scheren. Neem hierna direct contact op met de dierenarts.
Heeft jouw dier iets giftigs gegeten of is het in aanraking geweest met een giftige stof, neem dan direct contact op met de dierenarts. Probeer niet zelf het dier te laten braken. Breng altijd de verpakking mee naar de dierenarts!

 

Oververhitting

Zomers als de temperaturen oplopen bestaat er kans op oververhitting. Dit kan veroorzaakt worden door een gebrek aan schaduw of een te warme omgeving (zoals een geparkeerde auto op een zomerdag). Het hoeft niet eens heel warm te zijn om de temperatuur in de auto flink te laten stijgen. In tegenstelling tot mensen kunnen honden kunnen niet zweten. De enige manier om warmte te verliezen is door te hijgen. Dit maakt honden extra gevoelig voor oververhitting. Haal de hond direct uit de zon of uit de warme auto en bedek hem met een natte handdoek. Neem contact op met de dierenarts: deze kan een infuus aanleggen en verdere maatregelen nemen.

 

(Bijt)wonden en bloedingen

Kleine wonden en schaafwonden hoeven niet gehecht te worden, maar moeten wel worden schoongemaakt en ontsmet. Het beste kan worden gespoeld met schoon water, droogdeppen en ontsmetten. Een goede wondzalf kan bijdragen aan de genezing. Grote wonden (groter dan 1 cm) moeten wel gehecht worden, het liefst binnen 6 tot 8 uur. Het beste is hier niets op te smeren maar direct contact op te nemen met de dierenarts.
Bij wonden die erg bloeden is het belangrijk rechtstreekse druk uit te oefenen op de wond om zo het bloedverlies en eventuele infectie tegen te gaan. Dit kan bijvoorbeeld met een schone zakdoek of een kledingstuk. Indien voorhanden kan er een drukverband worden aangelegd. 

Bij een bloeding aan de poot of staart kan een knevelverband met een sjaal, haarelastiek, reep stof of stropdas worden aangelegd tussen het lichaam van het dier en de wond. Bij een liggend dier helpt het de poot of de staart hoger te houden dan het lichaam. Draai onderweg naar de dierenarts het knevelverband elke 15 minuten even los om het weefsel van bloed en zuurstof te voorzien.
Bloedingen aan het oor kunnen door het schudden van het hoofd een waar bloedbad veroorzaken. Door een theedoek over het hoofd te knopen blijft het oor tegen het hoofd liggen en wordt schudden voorkomen.
Bij bijtwonden is er sprake van infectiegevaar en kan een antibioticumkuur noodzakelijk zijn. Soms is het nodig de wond te beschermen tegen krabben, bijten en likken van het dier. Hier zijn speciale body’s en halskragen voor verkrijgbaar.

 

Profiteer nu van 7,5% korting op onze wondverzorgingsproducten.*

 

* Korting staat bij de artikelen aangegeven en wordt automatisch berekend. Actie loopt t/m 10 september 2021.