De maand van het oudere dier!

De maand van het oudere dier!

Ouderdom komt met gebreken, dat is bij onze huisdieren niet anders. Net als mensen, kunnen dieren op oudere leeftijd te maken krijgen met zogenoemde ouderdomskwalen. De uiterlijke veranderingen zijn goed te zien; een grijze snoet en haartjes, wat doffe ogen. Honden komen moeilijker de mand uit, liggen meer, bewegen moeizamer en zijn sneller moe bij het wandelen. Katten liggen meer te slapen, springen niet meer op de vensterbank en willen minder graag naar buiten. Lastiger is het om in te schatten of het ‘normale symptomen’ van het ouder worden zijn, of dat je dier last heeft van een aandoening. Het is daarom goed de meest voorkomende ouderdomsklachten vroeg te leren herkennen. Want ook aan de meest voorkomende ouderdomskwaaltjes is gelukkig veel te doen.

 

Artrose en overgewicht

1 op de 5 huisdieren krijgt op oudere leeftijd last van artrose, ook wel osteoartritis genoemd. Artrose is een pijnlijke, progressieve ontsteking in de gewrichten veroorzaakt door slijtage van het gewrichtskraakbeen. Omdat bewegen pijn doet aan de gewrichten, wordt het dier minder mobiel. Hierdoor hebben ze meer kans op overgewicht. Dieetvoeding en voedingssupplementen voeden en ondersteunen het gewrichtskraakbeen. Hiermee wordt het kraakbeen in een zo goed mogelijke conditie gehouden. Dieetvoeding bestemd voor het oudere dier of voor gewrichtsproblemen hebben meestal een aangepaste energiewaarde waardoor het dier beter op gewicht blijft. Dat is belangrijk want elk pondje is extra ballast voor de gewrichten.

 

Dementie

Dementie, met een mooi woord cognitieve dysfunctie genoemd, is het proces in de hersenen van honden en katten waarbij de persoonlijkheid van het dier verandert. Zij kunnen afwezig gedrag vertonen, het dag en nacht ritme omdraaien of in huis gaan poepen en plassen. Een tekort aan vitamine A en C, het afzetten van amyloïd (een eiwit) rond de zenuwcellen en zenuwschade door de aanwezigheid van vrije radicalen kunnen een oorzaak spelen bij het ontstaan van dementie. De aandoening is niet te genezen. Door voeding te geven met Omega 3 en antioxidanten, of door het geven van voedingssupplementen met deze eigenschappen, kan het proces worden vertraagd. Ontwikkeld het dier angstig gedrag dan kunnen angstremmende medicijnen en supplementen worden gegeven.

 

Nierfalen

Dieren met nierfalen vallen af, krijgen een mottige vacht en drinken meer dan normaal. Door meer te drinken kan ook het plassen toenemen. Door een minder goede eetlust kan het gewicht afnemen. Nieren zijn een kwetsbaar orgaan. Weefsel dat verloren is gegaan kan niet meer herstellen. Zaak dus om de belasting van de nieren zo goed mogelijk tegen te gaan. Dieetvoeding die speciaal ontwikkeld is voor nierpatiënten bevat minder eiwitten en minder fosfaat.
Het regelmatig wegen van het dier en het af en toe bijhouden hoeveel het dier drinkt op een dag (maximaal 10% van het lichaamsgewicht) kan waardevolle informatie geven. Neem bij twijfel over de nierfunctie altijd contact op met jouw dierenarts!

 

Obstipatie

Door minder beweging wordt de darmmotiliteit onvoldoende gestimuleerd. Obstipatie, ook wel constipatie genoemd, kan hiervan het gevolg zijn. Dieetvoeding met extra vezels en laxerende diergeneesmiddelen helpen het dier met ontlasten.

 

Vacht- en nagelverzorging

Doordat oudere dieren minder lenig zijn kan de vachtverzorging een probleem worden met klitten en vervilting van de vacht tot gevolg. Ook slijten de nagels door minder beweging onvoldoende. Zij kunnen zo lang worden dat zij het dier verwonden. Regelmatig borstelen en kammen is daarom belangrijk. Met speciale nageltangen kunnen de nagels worden geknipt.

 

ONZE TIP!

Ga regelmatig met jouw oudere huisdier op Seniorenconsult, minimaal een keer per jaar. Hoe ziet een Seniorenconsult er bijvoorbeeld uit? De dierenarts controleert bij jouw hond of kat bijvoorbeeld zijn of haar ademhaling, hart, gebit en gewrichten. Ook kan de dierenarts vragen stellen over het gedrag van jouw huisdier; hieruit kan jouw dierenarts soms veel informatie halen over de gezondheid van jouw huisdier.

Ten slotte zou je dierenarts een urineonderzoek of bloedonderzoek kunnen doen. Met een bloedonderzoek kunnen soms aandoeningen worden opgespoord die nog niet zichtbaar waren. Zo kan de aandoening vroegtijdig worden behandeld.

 

Tot en met 8 oktober ontvangt u 7.5% extra korting op dieetvoeding ter vermindering van nierproblemen en dieetvoeding of voedingsupplementen ter vermindering van arthroseklachten. Hiernaast geven we ook tot en met 8 oktober 7.5% extra korting op produkten ter vermindering van dementieklachten.